Om Fiskegänget

Läs om gänget som gillar fiske, båtar och äventyr

Berättelserna i böckerna handlar om fiskegänget som består av Sigge, Jasmina, Jens och Mange. De är i början av tonåren, förutom Mange som är två år äldre och får köra moped. Och så Kalle Fiskare förstås. Den gamla sjömannen som nästan alltid är i sin fiskebod i den skånska småbåtshamnen.  

Kalle är en viktig person för hela gänget, men kanske allra mest för Sigge. De har känt varandra sedan Sigge låg i barnvagnen och Kalle betyder mycket för honom. Kalle Fiskares bod i hamnen har blivit som ett andra hem för gänget. Här finns vänskap och humor och boden är en perfekt plats att förbereda fisketurer i. Det beror inte bara på att Kalles träsnipa ligger förtöjd vid bryggan utanför, utan också på hans goda mackor och spännande berättelser. 

Gänget har en egen båt som de åker ut med så ofta de kan. Båten är en knallorange motorbåt från 1970-talet. När gänget fick överta båten var den i dåligt skick efter en våldsam storm. De renoverade båten själva och döpte den till Anna-Stina. 

Fiskegänget gillar fiske, fiskar och båtar. När de träffas har de en märklig förmåga att hamna i äventyr. Handlingen i böckerna utspelar sig i Skälderviken i nordvästra Skåne, som är en riktig sagobygd med miljöer som skapta för äventyr och naturupplevelser. Här har gänget varit med om både fina fiskeupplevelser, båtdrömmar och spännande tjuvjakt. Äventyren har även fört dem utanför Skälderviken, bland annat till ett stormigt Öresund och till en märklig sjö i södra Halland.

Berättelsen och personerna i fiskegänget finns bara i boken och inte i verkligheten. Men flera av platserna i böckerna finns på riktigt. Skälderviken, småbåtshamnen, Öringstigen, den gamla kanonen, Sibirien, Rönne å, Kullaberg och den märkliga sjön där det simmar mystiska gäddor bland gamla husgrunder. Och så självklart det fina fisket.

Om författaren

Mats Alm bor inte långt från Skälderviken där fiskegänget brukar hålla till. Inspirationen till böckerna kommer från egna upplevelser, fiskande barn och ungdomar och från den vackra miljön i och omkring Skälderviken.
– Jag vill skapa bokäventyr för barn och ungdomar om fiske, hav och livet under vattenytan, säger Mats som skrivit böckerna om Fiskegänget.

Illustrationer (svart/vita): Lars Andersson
Illustration (Guldgäddan): Axel Nilsson
Övriga bilder: Mats Alm
Copyright © jollymedia ab